Goedkoop lasapparaat kopen tips

Wanneer je een lasapparaat wilt kopen kan je als koper uit een breed scala aan producten kiezen. En om het aanbod nog groter te maken heb je hierbij ook nog de keuze uit nieuwe, gebruikte en herstelde lasapparaten en de prijzen zijn vaak zeer competitief. Als je op zoek bent naar een goedkoop lasapparaat is er genoeg keuze, maar er zijn een aantal dingen die je in gedachten moet houden om er voor te zorgen dat je een goedkoop lasapparaat koopt die aan je wensen en behoeften voldoet.

Meer informatie inwinnen is belangrijk. Zo moet je onder andere bekend zijn met de verschillende soorten lasapparaten en welke het beste is voor het werk dat je regelmatig zal doen. Ook zou je moeten weten welke stroomvoorziening vereist is. Reviews op websites of van gebruikers is een uitstekende manier om een idee te krijgen over de betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van een specifiek lasapparaat. Het kopen van een tweedehands lasapparaat kan een goede keuze zijn, maar of je nu nieuw of gebruikt koopt je zou altijd meer moeten overwegen dan alleen het prijskaartje.

Als je een beetje kennis hebt, dan is het veel makkelijker om de beschikbare keuzes te vergelijken en zodoende het perfecte lasapparaat te kopen die bij je past.

Zorg dat je bekend bent met de verschillende manieren van lassen

Om het meeste uit je lasapparaat te halen is het erg belangrijk dat je een goedkoop lasapparaat hebt die bij je werkzaamheden past. Er zijn veel verschillende soorten lasapparaten beschikbaar en elke heeft z’n eigen sterke punten. De vier manieren van lassen die het meeste toegepast worden zijn: MIG lassen, lassen met gevulde draad, lassen met beklede elektrode en TIG lassen. Deze vier manieren zullen we hieronder iets uitgebreider bespreken.

MIG lassen

Goedkoop lasapparaat kopenMIG (Metal Inert Gas) lassen, ook wel bekend als MIG/MAG lassen, is een erg populaire manier van lassen waarbij een elektrische stroming tussen een smeltende draad elektrode en het basis metaal loopt. Als een gevolg van de hitte die veroorzaakt wordt, smelt de draad die constant aangevoerd wordt vanaf een spoel en fuseert het samen met het basis metaal, waarbij het als vulmetaal fungeert. Inert of gedeeltelijk inert gas omringt de draad, waardoor het las gebied beschermt wordt tegen atmosferische besmetting.

MIG lassen kan gebruikt worden op verscheidene materialen en diktes en zorgt voor een sterke, schone lasnaad. Daarnaast heb je ook niet veel ervaring nodig om deze manier van lassen goed uit te voeren.

Lassen met gevulde draad

Lassen met gevulde draad is een variatie van MIG lassen, waarbij het verschil is dat de draad een stof in poedervorm bevat wat het las gebied beschermt. Hierdoor heb je niet een externe gastoevoer nodig, waardoor deze manier meer draagbaar en beter voor werkzaamheden buiten in winderige omstandigheden is. Lasapparaten met een gevulde draad worden vaak ook MIG lasapparaten zonder gas genoemd.

Lassen met beklede elektrode

Lassen met beklede elektrode is nog een populaire methode die voornamelijk de voorkeur geniet, omdat het een economische, diverse en robuuste manier is. Een elektrische stroming loopt tussen de elektrode en het basis metaal. Eén punt dat opgemerkt moet worden over deze manier, is dat het wel wat oefening vereist om de elektrode goed vast te houden en de boog te behouden.

TIG lassen

TIG (Tungsten Inert Gas) lassen gebruikt dezelfde boog methode als bij de lasprocessen die hierboven zijn beschreven, maar het verschil is dat bij deze manier gebruik gemaakt wordt van een wolfraam elektrode die niet smelt. Over het algemeen wordt een inert of gedeeltelijk inert gas gebruikt (argon bijvoorbeeld) dat fungeert als een beschermgas en er ook wordt gebruik gemaakt van een apart vulmateriaal. Een constante stroomvoorziening zorgt voor een geconcentreerde boog, waarbij meer vaardigheid vereist is dan bijvoorbeeld MIG lassen om deze onder controle te houden. Het is over het algemeen een langzamer proces, maar op deze manier worden lasnaden gecreëerd die zeer kwalitatief en sterk zijn.

Lasapparaten voor verschillende processen

Lasapparaten voor verschillende processen maken het mogelijk om verschillende soorten lasprocessen uit te voeren met hetzelfde lasapparaat. Sommige professionals beweren echter dat je zulke machines moeilijk kan manoeuvreren, waardoor ze niet zo handig zijn als dat je misschien denkt.

Overweeg de bruikbaarheid van een goedkoop lasapparaat

Eén van de belangrijkste stappen is het overwegen wat voor soort las werkzaamheden je uit gaat voeren, waarbij je de dikte en het soort metaal niet vergeet. Hieronder zullen we de basis aanbevelingen van de vier populairste lasprocessen opnoemen en ook de soort materialen en diktes waar ze geschikt voor zijn.

MIG lassen

 • Vooral goed voor staal, roestvrij staal, aluminiumlegeringen. Kan ook gebruikt worden voor verschillende materialen.
 • Kan metalen lassen die niet dunner zijn dan 0,46 mm. Ook geschikt voor dikkere metalen platen.
 • Hogere snelheden mogelijk, meer controle met dunnere metalen, makkelijk, schoon.

Lassen met gevulde draad

 • Vooral goed voor staal, roestvrij staal, aluminiumlegeringen. Kan ook gebruikt worden voor verschillende materialen.
 • Kan metalen lassen die niet dunner zijn dan 0,46 mm. Ook mogelijk om dikke onderdelen te penetreren.
 • Draagbaar, flexibele positionering, geschikt voor winderige omstandigheden, vergevingsgezind met roestige of vieze metalen.

Lassen met beklede elektrode

 • Geschikt voor staal, roestvrij staal en gietijzer.
 • Kan gebruikt worden voor metalen die niet dunner zijn dan 1,95 mm.
 • Goed voor winderige omstandigheden, vergevingsgezind voor roestige en vieze metalen, elektrode moet regelmatig vervangen worden en lasapparaat moet vaak schoongemaakt worden.

TIG lassen

 • Kan gebruikt worden voor staal, roestvrij staal, gietijzer, chromoly, koper, brons en exotische metalen zoals magnesium en titanium.
 • Wordt voornamelijke gebruikt voor dunne materialen, maar kan gebruikt worden voor verschillende diktes.
 • Beste kwaliteit, precisie en esthetica. Hitte kan aangepast worden met een voetpedaal.

De verschillende toepassingsmogelijkheden van elk goedkoop lasapparaat vergelijken kan je helpen om een type uit te kiezen die het beste bij je werkzaamheden past.

Overweeg de stroom specificaties

Beste goedkoop lasapparaatDe hoeveelheid en het soort stroom dat het lasapparaat nodig heeft en de hoeveelheid die geproduceerd wordt en hoe lang zou je niet moeten vergeten bij het koopproces. Je zou moeten weten welke stroom er beschikbaar is in je huis of bedrijf en wat de aanbevolen stroom uitstoot is die aanbevolen wordt voor de werkzaamheden die je wilt doen. Laten we eens verder kijken.

Input spanning

De input spanning is de hoeveelheid en de soort stroom die benodigd is om gebruik te maken van je lasapparaat. Dit kan wisselend of gelijk zijn en kan met de stroomvoorziening in je huishouden werken of vereist een grotere stroombron, zoals een las generator.

Output spanning

De output spanning van een lasapparaat geeft aan hoeveel energie er geproduceerd wordt door het apparaat, wat zowel de hoeveelheid hitte en de lengte van de boog bepaald. Wanneer mogelijk is het een goed idee om contact op te nemen met de fabrikant van het materiaal waar je mee werkt, zodat je kan vragen wat de aanbevolen output spanning is. Dikkere materialen hebben bijvoorbeeld mogelijk 180-200 ampère nodig, maar voor dunnere kan 100 ampère al genoeg zijn.

Inschakeltijd

De inschakeltijd geeft aan hoe lang een lasapparaat continu 100% gebruikt kan worden in een periode van 10 minuten. Als een goedkoop lasapparaat bijvoorbeeld 130 ampère kan produceren met een inschakeltijd van 60%, dan houdt dat in dat je het apparaat zes minuten kan gebruiken gedurende een output spanning van 130 ampère en 4 minuten af moet laten koelen. De inschakeltijd zou je moeten overwegen en wat de output spanning voor die inschakeltijd is, zodat je vast kan stellen wat de capaciteit van het lasapparaat is. Soms wordt een inschakeltijd genoemd voor een lager ampère aantal, wat betekent dat als je met meer ampère dan aangegeven gaat werken, de inschakeltijd kleiner wordt.

Lees reviews voordat je een lasapparaat overweegt

Als koper moet je op zoek gaan naar een goedkoop lasapparaat die bekend is voor de efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Het lezen over verschillende lasapparaten en fabrikanten helpt je om jezelf bekend te maken modellen en degene uit te kiezen die het beste bij je past. Mogelijke bronnen waar je deze informatie kan vinden zijn onder andere las specialisten, tijdschriften, websites en online forums.

Overweeg zeker om een tweedehands goedkoop lasapparaat te kopen

Er zijn veel gebruikte lasapparaten te vinden op het internet en in sommige gevallen kan je een erg goede aankoop doen en een hoop geld besparen. Dit is over het algemeen makkelijker voor ervaren lassers, aangezien die vaak weten waar ze op moeten letten.

Gebruikte lasapparaten van merken zoals Miller, Lincoln, Esab of Hobart zijn vaak apparaten waar je op kan vertrouwen en die jaren mee gaan als ze goed onderhouden worden. Maar desalniettemin zou je toch de omschrijving goed moeten lezen die een verkoper bij een advertentie zet en als deze zeer beknopt is vraag dan dingen over schade in het verleden of nu en hoe lang en met welke capaciteit het lasapparaat gebruikt is. Dit kan je het beste doen op websites die de mogelijkheid geven om verkopers een waardering te geven, zodat je kan zien wat de ervaringen van andere klanten zijn.

Koop niet alleen een goedkoop lasapparaat omdat deze goedkoop is

Op het internet worden veel scherp geprijsde lasapparaten aangeboden, maar hier moet je altijd goed mee oppassen. Een goedkoop lasapparaat is geldverspilling als je deze vervolgens nooit kan gebruiken of constant kapot gaat. Kwaliteit moet altijd de prioriteit hebben.

Vergeet de las uitrusting en accessoires niet

Wanneer je een lasapparaat uitgekozen hebt die het beste bij je wensen en behoeften past, dan is het ook een goed idee om meteen op zoek te gaan naar las uitrusting en accessoires. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar beschermende kleding, stroomvoorzieningen, meters, gasflessen, MIG draden, elektrodes, etc.

Conclusie

Beste goedkoop lasapparaat kopenHet kopen van een goedkoop lasapparaat is een uitstekende manier om geld te besparen op nieuwe, gebruikte of herstelde apparaten. Er zijn veel overwegingen die je kunnen helpen om dit proces makkelijker te maken en zodoende een goedkoop lasapparaat uit te kiezen die het beste bij je wensen en behoeften past.

Als je voor het eerst een lasapparaat gaat kopen, dan is het goed om informatie in te winnen over de soorten lasapparaten, zoals MIG, gevulde draad, beklede elektrode en TIG lasapparaten. Het uitkiezen van het soort hangt grotendeels af van de werkzaamheden die je uit gaat voeren en met welke materialen je dat gaat doen. Daarna is het belangrijk om goed op te letten op de output en input spanning en de inschakeltijd. Voor sommige las werkzaamheden heb je meer stroom nodig en voor andere juist minder, dus ook hierbij is het belangrijk om een goedkoop lasapparaat te vinden die bij je wensen en behoeften past. Wanneer je een lijstje met interessante lasapparaten hebt uitgekozen moet je uitgebreid onderzoek doen, zodat je uit dat lijstje een lasapparaat kiest die betrouwbaar en kwalitatief is en daarbij maakt het niet of deze nieuw of gebruikt is. Dit zal ook voorkomen dat je een goedkoop lasapparaat koopt met een slechte kwaliteit.

Wanneer je deze punten goed in gedachten houdt, dan zal je een goedkoop lasapparaat kunnen kopen waar je jaren van kunt genieten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo