Las accessoires die je moet hebben

De vaardigheid om twee stukken met elkaar te verbinden is één van de redenen waarom de mensheid zoveel technologieën heeft kunnen ontwerpen waar we vandaag de dag van genieten. Eeuwen lang was de enige manier om twee stukken metaal met elkaar te verbinden door het gebruik van een smeltoven en smederij gereedschappen. Vandaag de dag kan bijna iedereen gebruik maken van lasapparaten. Lassen is een manier om twee stukken metaal met elkaar te verbinden door middel van verhit gas of elektriciteit waardoor het metaal gesmolten kan worden. Bij lassen heb je meestal een directe hittebron nodig, wat het mogelijk maakt om alleen een klein deel van het metaal te verhitten.

Als je geïnteresseerd bent om te leren lassen of als je simpelweg meer wilt lassen, dan heb je las accessoires nodig. Deze las accessoires kan je in speciale winkels en online vinden. Voordat je las accessoires gaat kopen is het handig om te weten wat voor soort accessoires er beschikbaar zijn, waar je op moet letten bij elke accessoire en welke lasprocessen mogelijk zijn. Deze dingen onthouden maakt het voor iedereen mogelijk om de juiste las accessoires voor de juiste prijs te vinden.

Las accessoires begrijpen

Voor het overgrote deel kunnen las accessoires verdeeld worden in twee categorieën: accessoires voor het lassen en accessoires voor de veiligheid. Er zijn verschillende configuraties van lasapparaten, met bijvoorbeeld een andere stroombron, uitvoer en basis ontwerp. Veiligheidsgereedschappen zijn eenvoudiger en bestaan uit apparaten en gereedschappen voor de bescherming van de lasser en alle bezittingen in het las gebied.

Lassen versus solderen

Lassen is een proces waar temperaturen van zo’n 800-1650 graden Celsius voor vereist zijn. Voor het overgrote deel wordt bij lassen gebruikt gemaakt van materialen die gemaakt zijn van ijzer, zoals staal en roestvrij staal. Omdat lassen een redelijk gedefinieerd proces is, is het anders dan solderen en plasma snijden. Bij solderen wordt gebruik gemaakt van soldeersel, een materiaal dat bij veel lagere temperaturen smelt om dingen samen te voegen. Plasma snijden is een proces waar extreem hoge temperaturen gebruikt worden, waarmee zelfs dikke stalen platen mee gesneden kunnen worden.

Elektrische lasapparaten

Las accessoires kopenElektrische lasapparaten hebben elektriciteit nodig om de nodige hitte te creëren dat nodig is voor het lassen. Eén van de belangrijkste factoren die je moet onderzoeken wanneer je een elektrische of boog lasapparaat koopt, is wat voor krachtbron er gebruikt wordt. Er zijn zeer soorten krachtbronnen beschikbaar. De eerste en wat het meeste voorkomt is wisselstroom. Deze krachtbron wordt gebruikt in de meeste huizen en maakt het mogelijk om een standaard lasapparaat te gebruiken door deze te verbinden met een stopcontact. Gelijkstroom komt minder vaak voor, maar sommige lasapparaten gebruiken gelijkstroom, waardoor je over het algemeen deze moet aansluiten op een aparte generator om er gebruik van te maken.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de meeste lasapparaten een label hebben waar de benodigde voltage opstaat. Over het algemeen is dit vereiste flexibel en als een stopcontact minder dan aanbevolen biedt, dan kan je het lasapparaat nog steeds prima gebruiken. Zeer krachtige lasapparaten die hoge temperaturen creëren hebben echter mogelijk meer kracht nodig dan wat het gemiddelde stopcontact in huis kan bieden.

Draad lasapparaten

Draad lasapparaten zijn erg simpele lasapparaten die erg geschikt zijn voor beginnende lassers en personen die een simpele, maar effectieve lasmethode willen hebben voor verschillende materialen. Draad lassen is ook wel bekend als MIG lassen, wat Metal Inert Gas betekend. Een draad lasapparaat bestaat simpelweg uit een hittebron die een draad kan smelten wanneer het apparaat geactiveerd wordt. Dit draad wordt automatisch door het lasapparaat gevoerd.

Lasapparaten met beklede elektrode

Een lasapparaat met beklede elektrode is nog een redelijk simpel lasapparaat die gebruikt kan worden door middenklasse lassers of personen die meer complexe lasprocessen willen leren. Dit lasapparaat wordt soms ook wel een booglasapparaat genoemd, maar er zijn veel verschillende soorten booglasapparaten. Deze lasapparaten zijn onderscheidend vanwege het ontwerp, wat de lasser de mogelijk geeft om een elektrische stroom te creëren die geaard is. De boog van elektriciteit die hierdoor ontstaat is heet genoeg om metalen te smelten en is redelijk simpel om onder controle te houden. Wat lasapparaten met een beklede elektrode onderscheidt, is het feit dat de elektrode die gebruikt wordt om de boog te creëren verbrand en zodoende een beschermgas creëert.

Andere soorten booglasapparaten

Er zijn veel verschillende soorten lasapparaten die gebruik maken van een elektrische boog die heet genoeg is om metaal te smelten. Sommige booglasapparaten zijn alleen maar bedoeld voor grootschalige industriële projecten, zoals het repareren van een marineschip of een nucleaire reactor. Andere zijn kleiner, maar complexer dan lasapparaten met een beklede elektrode of een draad lasapparaat. We zullen deze hieronder kort omschrijven.

Lasapparaat met gevulde draad

 • Hoge afzettingssnelheid van het lasmetaal
 • Wordt gebruikt voor zware metalen platen en staal

Elektroslaklasapparaat

 • Erg groot
 • Wordt gebruikt voor grote metalen platen

MIG lasapparaat

 • Extern gas wordt gebruikt om de lasnaad te beschermen
 • Relatief lage temperaturen
 • Wordt gebruikt voor dunne metalen platen, staal, aluminium en gietijzer

TIG lasapparaat

 • Inert gas creëert een schild
 • Elektrode gemaakt van wolfraam smelt niet
 • Wordt gebruikt voor dunne metalen platen en folie

OP lasapparaat

 • Hoge snelheid
 • Kan alleen maar in horizontale positie gebruikt worden
 • Wordt gebruikt voor zware metalen platen en gestructureerd metaal

Er zijn andere zeer gespecialiseerde lasapparaten beschikbaar, maar deze zijn lastiger om te vinden en worden meestal gebruikt in de industriële sector. De meeste booglasapparaten kan je vinden in gelijkstroom en wisselstroom versies, maar sommige kunnen alleen maar gebruikt worden met één soort stroom.

Gas lasapparaten

Beste las accessoiresGas lasapparaten gebruiken een vlam om metaal te verhitten totdat dit heet genoeg is om te lassen. Over het algemeen gebruiken gas lasapparaten zuurstof, propaan, acetyleen of oxy acetyleen om een vlam te creëren die heet genoeg is. Deze lasapparaten zijn vaak lastig om onder controle te houden en de hoeveelheid metaal die gesmolten wordt is over het algemeen groter dan bij de andere lasapparaten. Dit betekend dat een mooie lasnaad die je bijna niet ziet zo goed als onmogelijk is. Lasapparaten die oxy acetyleen gebruiken verminderen dit probleem een beetje, omdat deze beter onder controle gehouden kunnen worden dan de andere lasapparaten.

Veiligheidsuitrusting

De veiligheidsuitrusting voor het lassen is enorm belangrijk. Dit is niet alleen ontworpen om ongelukken te voorkomen, maar sommige lashelmen zijn ontworpen om de ogen van de gebruiker te beschermen tegen het zeer heldere licht dat ontstaat tijdens het lassen.

Gasflessen

Voor lassers die gebruik maken van een externe gasbron is het belangrijk om een stevige en betrouwbare gasfles te gebruiken. Deze gasflessen zijn vaak gevuld met inert gas of iets dat vergelijkbaar is met koolstofdioxide. Dit voorkomt dat besmettelijke stoffen en vuil in het las gebied komen en mogelijk schade veroorzaken.

Helmen

Naast de lasser zelf zijn lashelmen de één na belangrijkste las accessoires die iedereen die wil lassen zou moeten hebben. De goedkope lashelmen gebruiken een donkere lens die je naar beneden moet klappen wanneer je begint met lassen. Wanneer het werk afgerond is moet de lashelm open geklapt worden om het resultaat te bekijken. Dit kan lastig en frustrerend zijn, vooral als je in een krappe ruimte zit waar je dit niet makkelijk kan doen. Om dit probleem te bestrijden hebben de meeste moderne en duurdere helmen een lens die automatisch donker wordt wanneer er een lasboog gedetecteerd wordt.

Automatische helmen

Lensen van automatische helmen zijn gemaakt om donker te worden wanneer het heldere licht dat ontstaat bij het lassen opgemerkt wordt. Dit is over het algemeen een erg betrouwbaar proces, maar je moet wel opletten dat de helm voldoende stroom heeft. Dit kan verkregen worden door middel van batterijen of een zonnepaneel op de helm zelf. Het is belangrijk dat de batterijen en zonnepanelen altijd opgeladen worden.

Conclusie

Beste las accessoires kopenLas accessoires maken het mogelijk voor normale individuen om werkzaamheden uit te voeren die over het algemeen gedaan worden door fabriekswerkers. Het juiste lasapparaat maakt het mogelijk om een auto te repareren of zelfs een uniek stukje kunst te creëren. Wanneer je las accessoires koopt, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten lasapparaten beschikbaar zijn en welke veiligheidsuitrusting je nodig hebt. Lasapparaten worden vaak aangedreven door elektriciteit, maar er zijn ook soorten die op gas werken. Elektrische lasapparaten gebruiken elektriciteit om hitte te creëren. Dit wordt bereikt door middel van een draad of kern of door het creëren van een elektrische boog die heet genoeg is om metaal te smelten.

Populaire elektrische lasapparaten zijn draad lasapparaten en lasapparaten met een beklede elektrode. Deze zijn relatief simpel om te gebruiken en veel meer draagbaar dan andere lasapparaten. Veiligheidsuitrusting voor het lassen is extreem belangrijk en het belangrijkste onderdeel is een lashelm. De helm is ontworpen om de ogen en het gezicht van de lasser te beschermen tegen het licht. Sommige helmen hebben een traditioneel ontwerp en andere hebben een lens die automatisch donker wordt. Met de juiste las accessoires kan iedereen leren lassen of beter lassen. Dit kan een wereld van mogelijkheden beschikbaar maken.

 

Lees ook:

2 Opmerkingen
 1. Een heel handige overzicht voor wie beginnen wil met metaalbewerking. Als kunstenaar heb je soms een stoomcursusje lassen nodig. Voor het wat ingewikkelder werk zoals plasmasnijden denk ik dat men toch zijn toevlucht moet zoeken bij deskundigen. Al met al een mooi vak!

 2. Prima uitleg! Zou nog iets meer info kunnen geven over de benodigde stroomsterkte (ampere). Dit is van belang voor de hobby lasser die gebruik van het stroomnet thuis waar vaak zekeringen worden gebruikt die maximaal 16 ampere toestaan.

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo