Lasapparaat onderhoud: zo blijft je machine langer leven

Lassen is een zwaar beroep, maar de uitrusting is niet zo stevig als dat je zou verwachten. Las uitrusting moet regelmatig onderhouden worden voor optimale prestaties, kostenbesparingen op de lange termijn en wat nog belangrijker is, veilige werkomstandigheden.

Als je een lasapparaat hebt die slecht begint te functioneren wanneer je aan het lassen bent, dan wordt het tijd voor lasapparaat onderhoud om te zien of je de gebreken kan repareren of dat de onderdelen simpelweg oud en versleten zijn en dus vervangen moeten worden.

Periodiek lasapparaat onderhoud door jezelf en een gekwalificeerde technicus is het belangrijkste om je dure gereedschap te onderhouden. En het zijn vaak de kleine en reguliere dingen die het grote verschil maken voor de levensduur van je individuele las onderdelen.

 

Essentieel lasapparaat onderhoud

Lasapparaten moeten regelmatig schoongemaakt worden. Zowel de TIG als de MIG lasapparaten moeten regelmatig gecontroleerd worden en hebben schoonmaak onderhoud nodig, terwijl voor een lasapparaat met beklede elektrode het alleen maar nodig is om simpele en reguliere controles te doen.

Lasapparaat onderhoud verschilt per onderdeel en applicatie, omdat de componenten die mogelijk kunnen beschadigen op verschillende plekken in het lasapparaat zitten. Voordat je routine schoonmaak onderhoud gaat doen moet je er voor zorgen dat alle elektrische apparaten losgekoppeld zijn van de stroomvoorziening.

 

MIG lasapparaat onderhoud

MIG lasapparaat onderhoudMetal Inert Gas lasapparaten bevatten veel blootgestelde onderdelen die reguliere aandacht nodig hebben, zoals de gasslang, de pistoolgeleider en de contactpunten van het pistool. Deze onderdelen kan je met een borsteltje schoonmaken, maar het is een goed idee om de schoonmaakprocedure te beginnen met zoveel mogelijk vuil en stof los te blazen met een luchtcompressor. Dit is de beste manier om deeltjes weg te blazen die je normaal gesproken niet kan bereiken zonder dat je onderdelen ontmanteld.

Basis unit

De basis unit zou je schoon moeten maken door de buitenste panelen los te maken en met een luchtcompressor al het vuil en stof weg te blazen. Pas wel op dat je de druk niet te hoog zet, omdat je zodoende onderdelen los kan blazen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Daarnaast kan je een standaard ijzerborsteltje gebruiken om vuil dat erg vast zit te verwijderen. Dit zou je moeten doen wanneer je hier tijd voor hebt en wanneer het ook nodig is.

Contactpunten

We raden aan om regelmatig lasapparaat onderhoud uit te voeren op verschillende contactpunten van de machine, aangezien deze onderdelen allemaal verslijten en regelmatig vervangen moeten worden. Ze regelmatig schoonmaken met een niet vlambare oplossing helpt om de levensduur te verlengen.

Laspistool

Het puntje van het laspistool is het punt waar het metaal veranderd in een vloeistof en dit zorgt voor een opbouw van metaalslakken. Het puntje van het pistool moet na elk gebruik schoongemaakt worden, zodat je voorkomt dat deze verstopt raakt. Je moet het puntje van het pistool losschroeven en alle metaalslakken wegsnijden met het juiste gereedschap.

Lasdraad

Om de las consistentie te waarborgen moet de lasdraad altijd schoon gehouden en beschermt worden tegen roest, corrosie en vet. Vervang de draad wanneer deze beschadigd is.

TIG lasapparaat onderhoud

Tungsten Inert Gas lasapparaten moeten voorzichtig, zorgvuldig en regelmatig onderhouden worden om de levensduur te verlengen en de veiligheid van de lassers te waarborgen. Dit betekend dat je vooral moet letten op dingen die het risico op een elektrische schok kunnen vergroten. De werkplaats zou altijd schoon moeten zijn en goed geaarde oppervlaktes hebben om op te staan, zoals een rubberen matje.

Kabels

Bedek alle kabels en slangen met geweven nylon bedekkingen en zorg er voor dat ze goed geïsoleerd zijn. Vervang ze als je ziet dat draden blootgesteld zijn of wanneer je bijtende schade ontdekt. Zorg dat je alle kabels goed organiseert volgens de Arbowet.

Laspistool en toorts handvat

Verwijder de huls en de panelen regelmatig en maak het schoon met een ijzerborstel en een schoonmaakapparaat voor las mondstukken, om zodoende de opbouw van oxide te verwijderen. Dit helpt om een onstabiele boog te voorkomen en behoudt goede werkomstandigheden. Zorg er voor dat alle TIG toorts componenten goed vastzitten. Controleer het mondstuk zorgvuldig voor tekenen van slijtage, waaronder scheurtjes, roetvorming en vervorming. Deze symptomen kunnen namelijk de bedekking van het beschermgas verminderen en zodoende de prestaties van de taak beïnvloeden. Het is dus belangrijk om het mondstuk te vervangen wanneer je deze signalen ontdekt.

Inspecteer het handvat van de toorts en zoek naar scheurtjes en vervang deze wanneer nodig. Een gescheurd handvat kan het risico op een elektrische schok vergroten. Je zou altijd de kern van de toorts moeten controleren om te zien of je scheurtjes of sneetjes kan ontdekken en de toorts vervangen wanneer je dit tegenkomt. Inspecteer de O-ring van de achterste dop zorgvuldig. Vervang deze als je tekenen van verslechtering of scheurtjes opmerkt, aangezien dit kan leiden tot gebreken in de lasnaad.

Lasapparaat onderhoud voor een machine met beklede elektrode

Bijna alle onderdelen van een lasapparaat met een beklede elektrode zijn intern, afgezien van de klem en de elektrodehouder. Deze onderdelen zijn niet gevoelig voor vuil en stof en hoeven dus niet regelmatig schoongemaakt te worden. Ze slijten echter wel na verloop van tijd en zouden dus vervangen moeten worden wanneer dit nodig is.

Intern onderhoud

De binnenkant van een lasapparaat met beklede elektrode mag alleen maar onderhouden worden door een gekwalificeerde technicus. Dit is belangrijk voor de lange termijn om een opbouw van roet, vuil en stof op de koelventilatoren, PC boards, bedrading en transformators te behandelen. Dit af en toe doen zal helpen om de prestaties te optimaliseren en de levensduur van de uitrusting verlengen.

Elektrode onderhoud

Alle elektrodes zouden bewaard moeten worden in een luchtdichte container, aangezien vocht er voor kan zorgen dat ze verroesten. Een optie voor een reguliere lasser is een elektrode oven, wat helpt om het vochtniveau in balans te houden. Elektrodes moeten ook rechtop gezet worden om te voorkomen dat ze tegen de andere elektrodes aanwrijven, wat schade kan veroorzaken en de prestaties van het laswerk negatief kan beïnvloeden.

Schoonmaak gereedschap

Lasapparaat onderhoudAlgemene methodes voor het schoonmaken zoals een doek of een ijzerborstel, zijn erg effectief voor het meeste lasapparaat onderhoud, maar ze hebben een aantal beperkingen. Gespecialiseerd gereedschap biedt toegang tot plekken die moeilijk te bereiken zijn en oplosmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor het schoonmaken van apparaten, kunnen regulier lasapparaat onderhoud een stuk makkelijker maken. Hieronder zullen we de verschillende gereedschappen opnoemen die gebruikt kunnen worden voor de meeste lasapparaten.

Schoonmaak gereedschap voor las mondstukken

Gereedschap voor het schoonmaken van het las mondstuk is essentieel voor algemeen lasapparaat onderhoud van het mondstuk en kan ook gebruikt worden voor andere onderdelen waar je moeilijk bij kan komen. Dit gereedschap maakt het mogelijk om een essentiële taak uit te voeren, namelijk het schoonmaken van het puntje van het mondstuk, wat anders erg moeilijk is.

Anti spetter schoonmaak gereedschap

Dit wordt voornamelijk gebruikt om de spetter opbouw in het puntje van het laspistool te verwijderen en voorkomen, wat ook kan zorgen voor aantasting van verscheidene metalen oppervlaktes. Je hebt hierbij keuze uit verschillende mogelijkheden, waaronder een spray, gel, smeersel en vloeistof.

Las scheur detectie

Dit gereedschap identificeert alle scheurtjes die beginnen te ontstaan in metaal. Dit is over het algemeen een proces van drie stappen, namelijk schoonmaken, verfstof aanbrengen, verfstof verwijderen en vervolgens zullen de fijne scheurtjes zichtbaar worden.

Conclusie

TIG lasapparaat onderhoudVervangende onderdelen voor je lasapparaat kan een erg dure aangelegenheid worden en het kapot gaan van een hele unit kan voor hoge kosten zorgen. Goed lasapparaat onderhoud is de grootste kostenbesparing waar je in kan investeren. Het betekend niet alleen dat je onderdelen minder vaak hoeft te vervangen en te repareren, maar de kans op ongelukken worden ook verminderd en de kwaliteit van de werkzaamheden verbeteren.

Een klein beetje tijd en inspanning investeren in lasapparaat onderhoud zal er voor zorgen dat je machines altijd in topconditie zijn en consistente prestaties kunnen zodoende bereikt worden. Je zou het een onderdeel moeten maken van je las routine en alhoewel het niet echt spannend is, wordt je voldoende gecompenseerd door het veilig stellen van de veiligheid van jezelf en de personen om je heen, de kwaliteit van je lasnaden en de levensduur van je gereedschap. Als je wilt genieten van je las werkzaamheden zonder het gedoe en de risico’s van slecht lasapparaat onderhoud, dan heb je geen andere keuze.

 

Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo