Plasma cutter kopen tips

Een plasma cutter is een gereedschap dat gebruikt wordt voor het snijden van staal en andere metalen. Dit gereedschap gebruikt een inert gas dat met hoge snelheid uit het mondstuk van het apparaat wordt geblazen en op hetzelfde moment wordt een elektrische boog toegepast op het gas. Hierdoor verandert het gas in plasma en het is een zeer hete toorts die zeer gemakkelijk door metaal kan snijden.

De plasma cutter is een erg handig apparaat voor zowel kleine werkplaatsen als grote industriële fabrieken, omdat het snijden van metalen en andere dikke materialen een stuk makkelijker, accurater en minder tijdrovend wordt. Met een goede plasma cutter kan een hobbyist of professional die dagelijks metaal snijdt het werk erg snel en accuraat afronden, zonder dat er veel inspanning vereist is. Met de nieuwe technologieën van vandaag de dag worden plasma cutters ook geavanceerder en beter. Er zijn veel verschillende soorten plasma cutters beschikbaar en een onervaren koper kan snel de kluts kwijt raken tijdens het uitkiezen van de beste. Dus deze gids zal je helpen bij het selecteren van een goede plasma cutter. Hieronder hebben we een aantal standaard overwegingen opgenoemd waar je op moet letten bij het kopen van een plasma cutter.

Inschakeltijd

De inschakeltijd van een plasma cutter is één van de belangrijkste factoren waar je op moet letten. Als je van plan bent om de plasma cutter regelmatig maar niet continu gedurende een lange periode te gebruiken, dan kan je een plasma cutter kopen op basis van het maximale ampère vermogen. De plasma cutter met een hoger ampère vermogen heeft een langere inschakeltijd dan de machines met een lagere ampère hoeveelheid of waardering. Als je van plan bent om de plasma cutter continu gedurende een lange periode te gebruiken, dan zou je een plasma cutter moeten kopen op basis van de gemiddelde dikte van de materialen waar je mee gaat werken. Je kan kijken naar de maximale dikte die de plasma cutter ondersteunt.

Spanning

Beste plasma cutter kopenDit is een erg belangrijke factor en eentje die je niet over het hoofd moet zien wanneer je een plasma cutter koopt. Bijna alle plasma cutters hebben een grote hoeveelheid elektriciteit nodig om efficiënt te kunnen werken. Een plasma cutter is over het algemeen ontworpen voor 110 volt stopcontacten of 220 volt stopcontacten. Alle plasma cutters hebben een ampère waardering. Om de plasma cutter van stroom te voorzien moet je op zoek gaan naar eentje die een minimum ampère vereiste heeft die geleverd kan worden door je stopcontact. Ook moet je kijken of er meerdere apparaten aangesloten worden of zijn op hetzelfde circuit, want dit kan de spanning voor de plasma cutter verminderen. Daarom kan je de plasma cutter het beste aansluiten op een apart circuit.

Snijsnelheid

De snijsnelheid van een plasma cutter is ook iets wat je in de gaten moet houden. Voordat je de plasma cutter koopt is het noodzakelijk om te kijken wat de dikte van het metaal is dat je wilt snijden en de snijsnelheid die je graag zou willen bepalen. Op een later tijdstip moet de kwaliteit van het snijwerk en de snijsnelheid vergeleken worden. Sommige plasma cutters hebben drie snijkwaliteiten, namelijk: gewaardeerde snede, kwalitatieve snede en sobere snede. Deze zullen we hieronder uitleggen.

 • Gewaardeerde snede: Dit biedt de beste en meest kwalitatieve snede. Bij dit wordt de plasma cutter gebruikt voor het snijden van zacht en minder dik staal gedurende de maximale snijsnelheid. Aangezien het metaal niet erg dik is, is de snede gelijk en mooi.
 • Kwalitatieve snede: Een plasma cutter met deze snede levert een kwalitatieve snede bij dikkere materialen in iets meer tijd.
 • Sobere snede: Een plasma cutter met deze snijkwaliteit kan erg dikke materialen of tot de maximale dikte erg langzaam snijden. De snede is van slechte kwaliteit en moet naderhand bij gesneden worden voor een mooie snede. De snelheid is mogelijk langzaam, maar de snelheid verhoogt tijdens het dunner worden van het materiaal dat gesneden moet worden.

Je moet altijd vaststellen wat de dikte van de materialen is die je wilt snijden en de de gewenste snelheid die je wilt behalen.

Start

Plasma cutters gebruiken over het algemeen twee soorten manieren om de boog te starten. Deze zijn contact start en high frequency start. Als je van plan bent om de plasma cutter in de buurt van een elektronisch apparaat zoals een computer, telefoon, televisie of andere huishoudelijke apparaten te gebruiken, dan kan een plasma cutter met high frequency technologie een hoop storing veroorzaken. Ook is het een klein beetje gevaarlijk om een plasma cutter met high frequency start te gebruiken in de buurt van deze apparaten. Een plasma cutter met contact start technologie veroorzaakt geen storing. De contact start biedt ook een zichtbare boog, waardoor je de boog kan zien en deze ook accurater kan plaatsen. Kies het type dat het beste bij je benodigdheden past.

Luchttoevoer

Plasma cutter kopenDe meeste draagbare plasma cutters gebruiken normale lucht voor het snijproces. Sommige mensen gebruiken echter liever gebottelde stikstof in plaats van gebottelde lucht voor draagbare plasma cutters, omdat dit minder duur is dan lucht. De meeste personen beweren ook dat stikstof minder oxidatie veroorzaakt en het is droger dan samengestelde lucht. wat goed is voor het snijden van roestvrij staal. Soms is het echter lastig en tijdrovend om gebottelde gas en de plasma cutter de dragen. Dus voor het snijden van dunnere materialen en draagbaarheid kan je ook een plasma cutter met een ingebouwde luchtcompressor kopen. Zodoende zal je niet alleen geld besparen, maar het zal de plasma cutter ook lichtgewicht en draagbaar maken.

Omgeving

De omgeving is een belangrijke factor die je in gedachten zou moeten houden wanneer je een plasma cutter koopt, aangezien een vuile omgeving uiteraard ook een vuile lucht zal leveren aan de plasma cutter. Dit zal niet alleen de accuraatheid van het snijden beïnvloeden, maar ook mogelijk de duurzaamheid van het apparaat. Voor omgevingen met veel stof en metaalschilfers zijn er plasma cutters met een ingebouwde ventilatie of windtunnel technologie, die specifiek ontworpen zijn om betere accuraatheid en betrouwbaarheid te bieden. Bij het windtunnel ontwerp wordt de lucht zo door het apparaat geblazen dat de lucht niet over elektronische componenten blaast en zodoende kan stof en vuil niet achterblijven op de PC board of andere kwetsbare elektrische componenten. Met het ventilatie on-demand ontwerp draait de koelventilator wanneer dat nodig is, wat voorkomt dat vuil en stof in het apparaat terecht kunnen komen. Als je van plan bent om in vuile en stoffige omgevingen te werken, dan is het een goed idee om voor een plasma cutter te kiezen met één van deze twee technologieën.

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel van het apparaat is belangrijk, omdat dit het primaire onderdeel van het apparaat is dat je in staat stelt om de plasma cutter te gebruiken. Je zou altijd moeten kiezen voor een plasma cutter met een goed leesbare en makkelijk begrijpbare bediening en voldoende indicatoren die je op de hoogte stellen van iets wanneer dat nodig is. Als je onervaren bent in het gebruik van een plasma cutter, dan is het belangrijk dat je de bediening begrijpt om goed gebruik te kunnen maken van het apparaat. Als de bediening specifiek en makkelijk is, dan zelfs een beginner makkelijk gebruik kunnen maken van een plasma cutter. Als je op zoek bent naar meer gemak, dan kan je kiezen voor een plasma cutter met een ingebouwd compartiment voor verbruiksartikelen, wat vastgemaakt zit aan het bedieningspaneel van het apparaat.

Ingebouwde wisselrichter

Beste plasma cutterAls je frequent werkt op afgelegen plekken waar geen stopcontact is of als je mobiele services aanbiedt, dan kan je mogelijk tegen problemen aanlopen met een standaard plasma cutter. Om deze redenen zijn er plasma cutters beschikbaar met een ingebouwde wisselrichter. Deze plasma cutters kunnen gelijkstroom gebruiken en kunnen de energie door een transistor wisselrichter met een hoge frequentie voeren van 10 KHz tot ongeveer 200 KHz. De plasma cutter met een ingebouwde wisselrichter is misschien duur, maar het biedt extra draagbaarheid. Het is de beste keuze als je mobiele services aanbiedt, omdat vanwege de wisselproductie met een hoge frequentie het omhulsel van deze plasma cutter veel kleiner gemaakt is.

Draagbaarheid

Voor sommige personen is de draagbaarheid helemaal niet belangrijk, maar voor andere juist wel. De afmetingen en het gewicht van een plasma cutter zijn erg belangrijk voor personen die een draagbare plasma cutter nodig hebben. Als het apparaat helemaal niet bewogen hoeft te worden en de materialen die gesneden moeten worden naar de plasma cutter gebracht worden, dan maakt het niet uit dat de machine zo goed als niet bewogen kan worden. En als in het tegenovergestelde geval de plasma cutter juist wel veel naar de materialen verplaatst moet worden, dan moet het apparaat zonder teveel moeite draagbaar en makkelijk te transporteren zijn. Vandaag de dag kan je gemakkelijk plasma cutters vinden die een meer compact design hebben voor draagbaarheid.

De 5 beste plasma cutters

Hieronder hebben we de vijf beste plasma cutters voor je op een rijtje gezet, inclusief een kleine omschrijving waarom deze plasma cutters zo goed zijn.

Hobart Airforce 700i 230v

Dit is de beste plasma cutter. Het merk is al vele jaren aanwezig en zal dat nog vele jaren zijn. De energie van deze plasma cutter is ongeëvenaard. Met dit apparaat zal je zonder twijfel mooi en kwalitatief werk afleveren binnen een kort tijdsbestek.

Lotos LPT500D IGBT

Lotos is een merk dat nu pas echt bekend begint te worden. Deze plasma cutter zorgt voor kwalitatieve sneden en is een stuk goedkoper dan de concurrentie. Het apparaat is mogelijk verwarrend voor sommige personen, aangezien de handleiding niet erg duidelijk is, maar er zijn echter voldoende bronnen online die je kunnen helpen om het volledige potentieel uit deze machine te halen.

Everlast SuperCut 50

Dit is nog een geweldige goedkope plasma cutter. Het is ideaal voor het snijden van metaal dat zo’n 13 mm dik is. Het enige minpunt is dat de verbruiksartikelen lastig te verkrijgen zijn, maar afgezien van dat is het een solide plasma cutter. Als je op zoek bent naar een goede plasma cutter die ondersteunt wordt door een geweldig bedrijf, dan is dit de beste keuze.

Miller’s Spectrum 375 X-TREME

Dit is één van de beste plasma cutters om met je mee te nemen op afgelegen locaties en daar zijn veel redenen voor. Ten eerste is het apparaat erg lichtgewicht. Je kan hem makkelijk in je eentje transporteren. Dit is een enorm pluspunt omdat voor de meeste zwaardere plasma cutters meerdere personen vereist zijn. Deze machine is ook geweldig omdat de verbruiksartikelen makkelijk te vinden zijn en ze zijn daarnaast ook nog goedkoop.

LONGEVITY Forcecut 40D

De ForeCut is een geweldige plasma cutter voor beginners, maar ook erg goed voor personen die al jaren ervaring hebben. Het apparaat staat er bekend om dat erg grote sneden zonder problemen en snel uitgevoerd kunnen worden. Dit maakt hem ideaal voor personen die hun grote projecten snel af willen hebben. Daarnaast is hij ook nog lichtgewicht.

Conclusie

Snelste plasma cutter kopenWanneer je een plasma cutter aan wilt schaffen, dan zijn er veel factoren die je moet overwegen. Maar de kwalitatieve prestaties en de makkelijke bruikbare features van het apparaat zijn altijd belangrijker dan de andere factoren. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de beste merken en producten die beschikbaar zijn. Als je een nieuwe gebruiker bent, dan kan je zelfs op zoek gaan naar recensies van andere ervaren gebruikers en als je vrienden hebt die een plasma cutter hebben of gebruiken, dan kan je hen hier ook naar vragen. Het maakt niet uit wat je budget is, want het is altijd belangrijk om alle overwegingen goed te bekijken en uiteindelijk de beste plasma cutter te kopen die bij je beschikbare budget past.

8 Opmerkingen
 1. Heel goed en helder geschreven artikel.
  Goede tips die wij mogelijk weer kunnen doorgeven bij dezelfde vraag. Bedankt voor het plaatsen.

 2. Bedankt voor deze tips. Dit is een erg nuttig artikel. Nu weet ik goed waar ik op moeten letten bij de aanschaf van een plasmasnijder.

 3. Erg nuttig voor de starter. Alle info in een notendop

 4. kan men met deze apparaten ook kunststof snijden.

 5. allemaal mooi , moest er ook vermeld worden waar je de voorgestelde apparaten kan aankopen ?
  nergens vind ik er één van !

 6. Dit is een prachitg artikeeel maar ik vond de info dat ik wouuuuu niet

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo