Hoe lasapparaten je kunnen helpen in je woning

Thuis lassen kan je beginnen als een hobby of als je simpelweg kosten wilt besparen door de kleine taken zelf te doen. Wat de reden ook is, er zijn voldoende lasapparaten voor in huis die je hierbij kunnen helpen. Het is echter belangrijk om de veiligheidsmaatregelen en de veiligheidskleding te benoemen en dat het zeer belangrijk is om alle regels strikt na te leven. Dit is belangrijk voor professionele lassers, maar nog veel belangrijker als je in en rondom het huis gaat lassen.

Wanneer je op zoek gaat naar een lasapparaat voor in huis, dan zal je zeer waarschijnlijk overweldigd worden door het aanbod. Van gas lasapparaten tot MIG lasapparaten en TIG lasapparaten. Apparaten die extreme lasprocessen gebruiken, zoals laser lasapparaten en elektronenbundel lasapparaten worden voornamelijk in de industriële sector gebruikt. De meeste personen die thuis willen lassen hebben genoeg aan een simpel MIG lasapparaat voor kleine taken in en rondom het huis. Het is echter ook belangrijk om te weten hoe lasapparaten werken om te weten welke doe het zelf lasapparaten beschikbaar zijn.

Zo werkt lassen

Voor het lassen moet je een vulmetaal smelten om twee aparte stukken samen te voegen, zodat wanneer dit stolt de twee stukken één geheel zijn. Het vulmateriaal wordt onder extreme hitte toegevoegd en verschillende technieken kunnen hiervoor gebruikt worden. Lasprocessen kunnen onderverdeeld worden in booglassen en toortslassen, waarbij het verschil zit in hoe de intense hitte tot stand gebracht wordt.

Het tweede aspect van lassen is het gesmolten vulmateriaal beschermen tegen de lucht, aangezien dit het smeltbad kan verontreinigen. Als besmetting of oxidatie plaatsvindt, dan zal de lasnaad niet sterk zijn en daarom zijn er verschillende methodes beschikbaar om het smeltbad te beschermen. Eén methode is om de oppervlakte te beschermen met een glasachtige poeder. Een andere methode is om inerte gassen te gebruiken, zoals argon, helium of koolstofdioxide. Deze fungeren als beschermgassen die het smeltbad beschermen. Een constante stroom van inerte gassen verwijderd de lucht uit het las gebied en vormt een schild rondom dit gebied.

Voor het verbinden van twee of meer metalen is lassen de fusie methode. Andere methodes zoals klinken of solderen zijn niet fuserende methodes. Alhoewel deze methodes ook gebruikt kunnen worden voor kleine werkzaamheden in huis, heeft lassen de voorkeur vanwege de sterke verbinding. De intense hitte tijdens het lassen verbind het vulmetaal met de werkstukken alsof het één geheel is. Aangezien de gelaste verbinding dezelfde basismaterialen gebruikt, is de uiteindelijke lasnaad net zo sterk als het basismateriaal. Bij niet fuserende methodes is de verbinding veel slapper en de materialen worden simpelweg bij elkaar gehouden door een derde stuk metaal.

Boog lasapparaten

Er zijn vier soorten boog lasapparaten en elke soort gebruikt een andere methode om het schild rond het smeltbad te creëren. De soorten zijn als volgt:

Beste lasapparatenVoor het verbinden van de werkstukken gebruikt een boog lasapparaat intense hitte om een elektrische boog tussen de werkmaterialen en de vulmaterialen te creëren. Bij lassen met een elektrode wordt gebruikt gemaakt van een elektrode om het smeltbad te creëren en wat direct ook fungeert als vulmateriaal. De elektrode wordt manueel of elektronisch langs het verbindstuk geleidt. Daarnaast wordt de stroom ook door de elektrode geleidt en deze zorgt ook voor de poeder om het smeltbad te beschermen.

Het MIG lasapparaat gebruikt een spoel van solide staaldraad dat door het MIG pistool wordt geleid. Wanneer de schakelaar omgezet wordt, smelt het draad om vervolgens het smeltbad te vormen. Tegelijkertijd stromen inerte gassen door het pistool om het smeltbad te beschermen en daarom heet dit een MIG lasapparaat of ‘Metal Inert Gas’. Lassen met gevulde draad is een manier van MIG lassen waarbij geen gas gebruikt wordt. Hierbij wordt namelijk gebruik gemaakt van een holle draad die gevuld is met poeder. Deze poeder beschermt het smeltbad.

Een permanente elektrode van wolfraam produceert de boog bij TIG lasapparaten en het vulmateriaal wordt afzonderlijk toegevoegd. Dit flexibele proces maakt het zelfs mogelijk om te lassen zonder vulmateriaal. Er is ook een mogelijkheid om wisselstroom of gelijkstroom te gebruiken als een stroomvoorziening. Je moet echter eerst de verschillende specificaties leren die je op moet volgen om gebruik te maken van gelijkstroom. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke elektrode je moet gebruiken en op welke soorten metalen, de dikte van de metalen die gelast moeten worden en het soort beschermgas dat gebruikt moet worden.

Hieronder zullen we een aantal extra kenmerken van deze drie lasapparaten opnoemen.

Lasapparaten met beklede elektrode

 • Las elektrodes zijn vereist om te smelten, welke duur zijn en niet gebruikt kunnen worden op dunne materialen
 • Een beschermende poeder van koolstofdioxide wordt gecreëerd door de elektrode te smelten
 • Ideaal voor staal, roestvrij staal en gietijzer
 • Gebruikt wisselstroom of gelijkstroom
 • Training en veel oefenen is vereist om deze methode onder de knie te krijgen

MIG lasapparaten

 • Spoel van staaldraad wordt gebruikt om te smelten met de MIG toorts, kan relatief makkelijk geautomatiseerd worden voor robots, lassen met gevulde draad wordt hier ook mee gedaan, schone lasnaden, kan gebruikt worden voor dunne materialen
 • Argon, koolstofdioxide of een mengsel van beide wordt gebruikt voor beschermgas. Voor lassen zonder gas vormt de poeder in de gevulde draad het schild
 • Voor koolstofstaal. roestvrij staal en aluminium legeringen
 • Alleen gelijkstroom kan gebruikt worden
 • Erg makkelijk om te leren en toe te passen

»» klik hier voor de MIG lasapparaat kopen TOP 10

TIG lasapparaten

 • Niet brandbaar, permanente wolfraam elektrode, lasnaden van een zeer hoge kwaliteit, langzaam proces, uitstekend voor dunne materialen
 • Argon, helium of een mengsel van beide wordt gebruikt als beschermgas, wat geleid wordt door het mondstuk van de TIG toorts
 • Staal, roestvrij staal, aluminium legeringen, chromoly, koper, messing en reactieve metalen zoals magnesium en titanium
 • Gelijkstroom of wisselstroom wat afhangt van de metalen die gelast moeten worden
 • Veel oefening en training vereist om te leren en nog meer om deze methode onder de knie te krijgen

»» klik hier voor de TIG lasapparaat kopen TOP 10

Lasapparaten met een beklede elektrode en MIG lasapparaten zijn uitstekend voor beginners en doe het zelf projecten. De veelzijdig TIG lasapparaten zijn aanbevolen voor professionals.

Beste lasapparaten kopenToortslassen

Bij de toorts lasmethode wordt gebruik gemaakt van een oxy acetylene toorts om voor de hitte te zorgen die de verscheidene materialen laat smelten. De lasser gebruikt de toorts en het vulmateriaal tegelijkertijd om de lasnaad te creëren en heeft volledige controle over het proces. De lasmethode wordt alleen gebruikt voor kleine reparatiewerkzaamheden.

Zo selecteer je je eerste lasapparaat

Alle niet professionele laswerkzaamheden voor reparaties in en rondom het huis of als een hobby kunnen belonende ervaringen zijn. Naast dat je een grote hoeveelheid geld bespaart, kan je de werkzaamheden ook uitvoeren wanneer jij dat wilt en je hoeft niet te wachten op een professional. Daarnaast is er ook nog de voldoening die het geeft wanneer je de werkzaamheden succesvol afrond. Wanneer je echter een lasapparaat gaat kopen, dan zijn de eerste overwegingen echter de ervaring die je hebt en waar je het lasapparaat voor wilt gebruiken. Het soort metaal en de gemiddelde dikte bepalen dus welk lasapparaat je het beste aan kan schaffen. Veel projecten in en rondom het huis kunnen te maken hebben met frames en schermen, kleine werkzaamheden aan de auto, fietsen, grasmaaiers, boten, werkzaamheden op de boerderij en structurele componenten. Hierbij kan je te maken krijgen met metalen zoals koolstofstaal, roestvrij staal, aluminium en gietijzer.

Cruciale veiligheidsmaatregelen bij het lassen in huis

De meest gebruikte locatie om thuis te lassen is de garage. Het gebruik van lasbrillen, lashelmen, las handschoenen, leren schoenen en beschermende vuurbestendige kleding is een vereiste. Een las schild kan gecreëerd worden door vuurbestendige kleden op te hangen. Dit zorgt er voor dat de vonken en spetters niet overal door de garage verspreid worden. Wanneer je met de garagedeur open werkt, dan kan je lichtdoorlatende schermen plaatsen die UV stralen blokkeren, maar voldoende licht binnenlaten.

Het werkgebied moet voldoende geventileerd worden om de opbouw van schadelijke lasrook te voorkomen en schoon gehouden worden met luchtblazers. Dit laatste is vooral het geval wanneer je ook met hout werkt. Zaagsel, houtstukjes en kartonnen dozen hebben maar een kleine vonkje nodig om te smeulen. Zorg er voor dat je kabels en slangen goed wegwerkt, zodat je hier niet over heen struikelt. Als je klaar bent met je werkzaamheden, dan is het goed idee om tot een paar uur daarna af en toe de werkplek te controleren. Brandblussers moeten binnen handbereik zijn en de gebruiker moet goed geaard zijn. Onderhoud je lasapparaat regelmatig en vervang versleten of beschadigde onderdelen onmiddellijk.

Conclusie

Lasapparaten kopenLasapparaten voor in huis zijn makkelijk te gebruiken apparaten voor kleine laswerkzaamheden in en rondom het huis. Met je eigen lasapparaat hoef je niet te wachten op een professionele klusjesman om de werkzaamheden uit te voeren. Je kan er rustig in je eigen tijd aan werken, bijvoorbeeld in het weekend. De reparatie van een kapot hek, trapleuning, kleine auto, fiets of motor en zoveel andere reparatiewerkzaamheden kan je zelf aanpakken wanneer je je eigen lasapparaat hebt. Om te leren omgaan met lasapparaten met een elektrode heb je een klein beetje tijd nodig en TIG lasapparaten zijn voor personen met veel ervaring, maar MIG lasapparaten zijn erg makkelijk om te gebruiken en je kan de methode erg makkelijk leren.

Uiteraard zal je met je eigen lasapparaat ook veel geld besparen, aangezien verscheidene huishoudmaterialen wel eens stuk gaan of beschadigen. Investeren in een goed lasapparaat zorgt er voor dat je deze materialen kan repareren en weer kan gebruiken en na verloop van tijd heb je het geld weer terug verdiend. Naast lasapparaten zouden kopers ook moeten investeren in een kwalitatieve veiligheidsuitrusting, wat vereist is om de werkzaamheden uit te voeren.

1 Reactie
 1. Mooie eenvoudige beschrijving van de diverse lasmethoden. Het help om de juiste machine te kiezen.
  Slechts één aspect wordt niet beschreven; welke spanningbron kun je gebruiken (220/360V) en welke stroom zekering is minimaal noodzakelijk (16/25A)?

  Vriendelijke groeten, Peter

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo