TIG lasapparaat kopen tips

TIG lassen wordt vaak gedaan tijdens zeer cosmetische taken of voor het lassen van dunnere metalen waarvoor een strikte hitte controle vereist is. Het TIG lassen is een methode die steeds populairder wordt door de progressie van de technologie en las werkzaamheden, zoals exotische metalen.

Het beste TIG lasapparaat uitkiezen is simpel als je de goede selectiecriteria aanhoudt. Het is belangrijk om te kijken naar je wensen, behoeften en wat je zoal wilt doen met het TIG lasapparaat. Een lasapparaat uitkiezen op basis van de prijs kan je meer geld kosten, omdat deze over het algemeen dan niet voldoet aan de benodigdheden voor je werkzaamheden.

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Laten we eens een kijkje nemen wat je zoal zou moeten overwegen bij het uitkiezen van het beste TIG lasapparaat en TIG gereedschap.

Werkzaamheden

TIG lassen kan een uitermate nauwkeurig proces zijn wat je erg fijne lasnaden geeft, zonder spetters en met een minimale hoeveelheid rook. Hierdoor is het erg interessant geworden voor zeer cosmetische werkzaamheden zoals beeldhouwkunst, de automobielindustrie, experimentele vliegtuigen, maar ook voor een verscheidene werkzaamheden in en rond het huis. Het is een populaire methode voor werkzaamheden met erg dunne en lichte metalen, zoals aluminium, koperlegeringen en chromoly (chroom-molybdeenstaal) buizen. De materialen hebben een nauwkeurige hitte controle nodig om te voorkomen dat ze kromtrekken of dat je door de bodem van het metaal brand. TIG lasapparaten kunnen efficiënt werken op een lage hoeveelheid ampères wat nodig is voor deze controle.

TIG lasapparaat kopenHet beste TIG lasapparaat uitkiezen op basis van de hoeveelheid vermogen

Je zal zeker weten ontdekken dat je een grote hoeveelheid aspecten moet overwegen wanneer je de beste hoeveelheid vermogen voor je TIG lasapparaat uitkiest:

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Ampère bereik

Overweeg altijd het ampère bereik wanneer je een TIG lasapparaat uitkiest. Je hebt degene nodig die de grootste verscheidenheid heeft voor de perfecte prijs. Een TIG lasapparaat met een erg klein ampère bereik kan de soorten materialen die je kan lassen ernstig beperken. Een lasapparaat met een bereik tussen de 5 en 230 ampères bied je de flexibiliteit om dunne materialen te lassen, zoals 24 AWG roestvrij staal of aluminium dat dikker is dan 60 mm. Aluminium heeft een grotere hoeveelheid ampère nodig dan staal en roestvrije materialen. Een lasapparaat gebruiken die niet het minimum van 200 ampère kan bereiken limiteert de mogelijke las dikte van aluminium van 31 tot 47 mm. Een groter ampère bereik maakt het mogelijk om het lasapparaat voor een grote verscheidenheid aan werkzaamheden te gebruiken en zorgt er voor dat je nooit andere lasapparaten hoeft te kopen of te gebruiken.

Lassen met een lage hoeveelheid ampères

Naast een groot ampère bereik, moet je een TIG lasapparaat uitkiezen die een geweldige boogstabiliteit heeft onder de 10 ampère. Zo’n lasapparaat zal er voor zorgen dat een begin maken een stuk makkelijker is, je hebt een veel betere controle over de hitte en een voorbeeldige mogelijkheid om kraters te vullen aan het einde van elke lasnaad. TIG lassen wordt gebruikt voor dunne materialen en daarom moet het mogelijk zijn om het lasapparaat zonder warme start of hoge frequentie te starten. Sommige apparaten beweren dat ze deze startmogelijkheden hebben die helpen om de boog te starten, maar jammer genoeg zijn deze innovaties hetzelfde als een warme start. Daarom moet het beste TIG lasapparaat een groot ampère bereik hebben (van de laagste tot de hoogste hoeveelheid).

AC/DC lassen

Als je van plan bent om meer dan alleen staal of roestvrij staal te lassen, dan zou het beste TIG lasapparaat zowel AC en DC opties moeten bieden. Je moet bijvoorbeeld AC lassen gebruiken voor zelf oxiderende zachte metalen, zoals magnesium en aluminium.

Maar DC lasnaden zijn vereist voor het lassen van harde metalen, zoals bijvoorbeeld gedesoxieerd koper, staal en roestvrij staal. Met AC wisselt de cyclus tussen de positieve en de negatieve helften. Voor het lassen van aluminium is het vereist om de oxiden schoon te maken wat gedurende de positieve helft van de AC cyclus gebeurt, terwijl de negatieve helft voor metaalpenetratie zorgt. Simpel gezegd, de positieve helft maakt schoon terwijl de negatieve helft last.

Beste TIG lasapparaat kopen

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Inschakeltijd

Deze specificatie laat zien hoe lang je onafgebroken kan lassen met een apparaat gedurende een interval van 10 minuten. De inschakeltijd is normaal gesproken een referentie voor het aantal minuten tijdens een tijdsduur van 10 minuten, waarbij je kan lassen met de hoogste frequentie. Nadat het limiet bereikt wordt zou je het lasapparaat af moeten laten koelen.

De inschakeltijd wordt weergegeven in percentages. Daarom moet je een berekening maken, waarbij je alle percentages vermenigvuldigd met 10 om te ontdekken hoeveel minuten je kan lassen tijdens elke cyclus van 10 minuten. Als je langer dan de aanbevolen inschakeltijd last, dan wordt het lasapparaat warm en kunnen de elektrische schakelingen binnenin smelten. Een goedkoop lasapparaat met een stroom optimum van 70 ampère, heeft bijvoorbeeld een inschakeltijd van 10%. Dit betekent dat je 1 minuut kan lassen per 10 minuten zonder dat het gereedschap te heet wordt of van binnenin verbrand.

TIG lasapparaten voor kleine industrieën of hobbyisten hebben een inschakeltijd van 20% laag, 40-60% middelmatig en 60-80% hoog. Fabrikanten hebben vandaag de dag echter een manier ontdekt om deze formule een klein beetje te manipuleren. Daarom kan je nu gebruik maken van een langere inschakeltijd, omdat ze de percentages gebaseerd hebben op een lagere ampère instelling. Dit betekent dat je met een apparaat die een optimum van 140 ampère en een inschakeltijd van 10% biedt, kan lassen met een inschakeltijd van 30% en 115 ampère.

Maar je kan dezelfde techniek toepassen om een TIG lasapparaat te vinden met een inschakeltijd die aan al je wensen en behoeften voldoet. Een model aanschaffen die een grotere stroom optimum heeft dan wat je nodig hebt is bijvoorbeeld een erg praktische oplossing. Op die manier zal je permanent de inschakeltijd van je TIG lasapparaat verlengen.

Draagbaarheid

Wanneer je een lasapparaat aanschaft die je constant op dezelfde locatie zult gebruiken, dan is draagbaarheid mogelijk geen probleem. Maar als je het lasapparaat veel moet verplaatsen, dan is een draagbaar lasapparaat vereist. Er zijn twee fundamentele methodes om een TIG lasapparaat als een draagbaar apparaat te gebruiken. Deze methodes bestaan uit lasapparaten die aangedreven worden door een motor en inverters.

Inverters wegen ongeveer 4,5 kg en functioneren op 115 en 230 volt. Dit zijn wisselrichters die het mogelijk maken dat een apparaat kleiner en lichter is dan het standaard gereedschap. Lasapparaten die aangedreven worden door een motor, worden gebruikt wanneer er geen stroomvoorziening voor het lassen is. Deze motoren kunnen gebruikt worden wanneer je bijvoorbeeld buiten moet lassen en er geen stroomvoorziening in de buurt is, zoals bij het lassen van een pijpleiding of bouwwerkzaamheden. Veel lasapparaten die aangedreven worden door een motor hebben de mogelijkheid om stroom te genereren.

De juiste controle

Hittecontrole is nog een vitaal kenmerk van een goed TIG lasapparaat. Tijdens het lassen van dunne metalen zorgt de regulatie van de hitte er voor dat het metaal minder krom gaat trekken. Een goede methode om de hitte van het lasapparaat onder controle te houden is door middel van pulslassen. Tijdens pulslassen wisselt het lasapparaat tussen volledige stroom en lage stroom. Dit behoudt de boog terwijl het gelaste punt af kan koelen.

Het beste TIG lasapparaat wordt geleverd met een extra interne TIG puls om de hitte onder controle te houden. Deze extra is een populair gereedschap om te trainen, wat aangepast kan worden om je te helpen bij het gebruik van vulmetaal. Je kan in andere woorden het vulmetaal in de las plek druppelen tijdens de piek ampère en hiermee stoppen tijdens de lage ampère hoeveelheid. Dit kan een beginnende lasser helpen om een normaal uitziende lasnaad te creëren, die vaak geassocieerd wordt met uitstekende TIG lasapparaten.

Prijs

De prijs van de verschillende TIG lasapparaten is uiteraard verschillend. Het kan tussen de €125 en de €4000 liggen, wat afhangt van de kwaliteit, meegeleverde extra’s, kenmerken en merk. Een goed TIG lasapparaat voor professioneel gebruik zal ergens rond de €2000 kosten en onder de €800 of zelfs €400 voor hobbyisten. Als je je afvraagt waarom sommige TIG lasapparaten zo’n €4000 kosten, dan kunnen we je vertellen dat deze over het algemeen gebruikt worden voor het lassen van titanium.

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Beste TIG lasapparaat

Conclusie

Het kopen van het beste TIG lasapparaat doe je niet alleen op basis van de prijs. Je moet je verdiepen in het TIG proces en er voor zorgen dat je gekozen TIG lasapparaat kwalitatief is, mooie lasnaden achterlaat en vaak gebruikt kan worden op materialen die erg gevoelig zijn voor hitte. Daarnaast is de efficiëntie van de boog het belangrijkste punt om te overwegen. Ook is een TIG toorts die je makkelijk en snel kan verwijderen erg belangrijk als je kleinere, grotere of zelfs pentoortsen wilt gebruiken. Afgezien van dat moet je een kwalitatief TIG lasapparaat kopen met een ampère bereik die voldoende voor je werkzaamheden is, aanpassingsvermogen heeft en die de beste controle heeft.

Als je de juiste vragen stelt, grondig winkelt en alle hierboven genoemde aspecten overweegt, dan zal je geen problemen hebben om het beste TIG lasapparaat te kopen die niet vervangen zal hoeven worden wanneer je vaardigheden of las benodigdheden veranderen.

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

1 Reactie
  1. Beste ,waar is u firma gevestigd ?
    Denk een laspost te kopen maar ik wil mijn oude eerst verkocht hebben.een met bagetten.
    wens een een met gas te kopen niet te duur voor hobby.

    Mvg Pierrot Smeulders

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo