Beste lasapparaat kopen met onze #1 test reviews

Er zijn veel verschillende redenen waarom je een lasapparaat zou willen kopen, vooral omdat je deze machines voor veel verschillende dingen kan gebruiken. Een professionele lasser moet om logische redenen een lasapparaat kopen, maar er zijn ook veel redenen waarom een hobbyist er voor zou kunnen kiezen om een lasapparaat toe te voegen aan zijn of haar garage of werkplaats. Iemand die bijvoorbeeld een auto of motor wil restaureren zal zeker weten een lasapparaat nodig hebben. Kunstenaars kunnen ook gebruik maken van een lasapparaat wanneer ze werken aan een metalen sculptuur of een vergelijkbaar project.

Wanneer je een lasapparaat koopt is het belangrijk om te overwegen welk soort lasapparaat het meest geschikt is voor de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Hierbij maakt het niet uit of dit voor industrieel of thuis gebruik is. Je kan alle soorten lasapparaten, tweedehands of nieuw, in winkels of online kopen.

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Soorten lasapparaten

Lassen is over het algemeen een term die gaat over het fuseringsproces van twee losse materialen, wat vaak metaal is. Deze worden samengesmolten door middel van zeer hoge temperaturen en een elektrische stroming. Afhankelijk van de materialen, het soort project en de locatie zijn er verschillende lasapparaten beschikbaar. Het beste lasapparaat kopen voor je werkzaamheden maakt het lasproces een stuk makkelijker, zowel voor hobbyisten als professionals.

Lasapparaten met beklede elektrode

Lasapparaten met een beklede elektrode zijn de populairste apparaten voor hobbyisten die willen leren lassen. Bij deze manier van lassen is er een boog van elektriciteit die van het einde elektrode naar het metaal dat gelast wordt springt. Deze boog zorgt er voor dat het metaal warm wordt en gelast kan worden. Deze manier van lassen is misschien populair maar niet de makkelijkste manier. Ook kan je deze manier alleen maar uitvoeren op dikke metalen en de elektrode moet vaak vervangen worden. Dit kunnen allemaal punten zijn die beginners afschrikken om deze manier niet te gebruiken.

MIG lasapparaten

Een MIG lasapparaat werkt compleet anders dan een lasapparaat met beklede elektrode. Hierbij wordt gebruik gemaakt voor een draad die de elektrische stroming met het metaal dat gelast moet worden verbind. MIG staat voor Metal Inert Gas en er wordt gebruik gemaakt van een inert gas om de boog en het las gebied te beschermen. De draad wordt automatisch met een constante snelheid aangevoerd en smelt op het metaal, waardoor een schone en mooie lasnaad gecreëerd wordt. Dit soort lasapparaten zijn over het algemeen makkelijker onder de knie te krijgen dan de soort met een beklede elektrode en kan gebruikt worden voor dunnere metalen.

Lasapparaat met gevulde draad

Een lasapparaat met gevulde draad is bijna hetzelfde als een MIG lasapparaat, omdat ook een smeltende draad wordt gebruikt om de lasnaad te creëren. Het verschil zit echter in feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van beschermgas maar een draad die gevuld is met een poeder die de boog en las gebied beschermt. Deze lasapparaten zijn ideaal voor winderige omstandigheden of vieze metalen, omdat er geen gebruik gemaakt wordt van beschermgas, wat problemen kan veroorzaken in zulke omstandigheden.

TIG lasapparaten

Lasapparaat kopen

TIG staat voor Tungsten Inert Gas en worden veel minder vaak gebruikt dan de eerder genoemde lasapparaten. Net als bij MIG lasapparaten wordt er gebruik gemaakt van een draad, maar deze draad smelt niet. De wolfraam elektrode zorgt voor de stroom en helpt om de lasnaad te creëren.

Lassen met TIG lasapparaten is veel moeilijker om te leren dan met beklede elektrode of MIG lasapparaten en het is lasproces is veel langzamer. Maar TIG lasapparaten zijn geschikt voor het lassen van dunne staallegeringen en metalen zoals koper en magnesium. Ook kan de mooiste lasnaad gecreëerd worden.

Soorten metaal

Nog een manier om te bepalen welk lasapparaat het beste is voor je werkzaamheden, is vast te stellen welke soorten metalen je vaak gaat lassen. Sommige lasapparaten werken efficiënter met sommige metalen wat we hieronder zullen laten zien.

  • Lasapparaat met beklede elektrode: roestvrij staal en gietijzer
  • MIG lasapparaat: roestvrij staal en aluminiumlegeringen
  • TIG lasapparaat: roestvrij staal, aluminiumlegeringen, koper en brons

Een lasapparaat kopen wordt in grote mate beïnvloedt door welk metaal je gaat gebruiken. Een verkeerd lasapparaat kopen kan er toe leiden dat je het materiaal waar je mee wilt werken niet kan lassen. Daarom is het erg belangrijk dat je eerst vast stelt welke soorten materialen je het meeste gaat lassen voordat je geld investeert in een lasapparaat.

Veiligheidsuitrusting voor het lassen

Het moge duidelijk zijn dat lassen zeer gevaarlijk kan zijn. Het is noodzakelijk om alle instructies op te volgen en als je een beginner bent, probeer dan een professional te vinden die je advies kan geven. Het is ook essentieel dat je de juiste veiligheidsuitrusting nodig hebt, zodat je jezelf volledig kan beschermen tegen de mogelijke gevaren. Hierbij moet je denken aan speciale handschoenen, kleren en maskers.

Las kleren

De boog van elk lasapparaat kan zeer heet worden en brandwonden op de huid, maar ook brand veroorzaken. Daarom is het een goed idee om je hele lichaam te beschermen wanneer je het lasapparaat gebruikt. Kleren dragen die speciaal ontworpen zijn voor lassen is een goed idee en zal je beschermen tegen brandwonden. Ook zijn ze gemaakt van materiaal dat brandwerend is, zoals leer.

Las handschoenen

Omdat je handen bij het lassen altijd dichtbij de lasboog zijn, is het dragen van las handschoenen zeer belangrijk. Wederom wordt hier vaak gebruikt gemaakt van leer, omdat het zowel duurzaam als comfortabel is. Het is belangrijk dat de handschoenen goed passen, zodat je je handen beschermt maar nog steeds het lasapparaat goed onder controle houdt.

Las mouwen

Sommige lassers gaan nog een stapje verder om hun handen te beschermen tegen mogelijke gevaren door las mouwen te gebruiken. Deze accessoire houdt de vingers vrij, maar beschermt de voorarmen door gebruik te maken van een beschermend materiaal, zoals kevlar. Deze mouwen fungeren als extra bescherming voor delen van het lichaam die mogelijk nog vatbaar zijn brandwonden.

Las maskers

De huid beschermen tegen brand en brandwonden is zeker weten belangrijk, maar de schade die gedaan kan worden aan de ogen is mogelijk het ergste. De UV stralen van een lasapparaat kunnen ernstige schade veroorzaken aan de ogen van iedereen die rechtstreeks naar de lasboog kijkt. Om deze reden is het belangrijk om altijd bescherming voor het gezicht en de ogen te dragen. Lashelmen hebben een lens die de UV stralen blokkeert waardoor je nog steeds kan zien wat je doet, maar je jezelf niet blootstelt aan de schadelijke en heldere stralen.

Conclusie

Beste lasapparaat

Alhoewel lassen niet de meestvoorkomende hobby is, kan het een zeer handige vaardigheid zijn. Een lasapparaat kopen is echter de enige manier om gebruik te maken van die vaardigheid en deze te verbeteren. Een lasapparaat in huis hebben, het maakt niet uit welk type, is zonder twijfel de beste manier om te leren en beter te worden. Een lasapparaat kopen kan ook erg handig zijn om geld te besparen op werkzaamheden aan de auto of het huis. Maar de reden waarom je een lasapparaat koopt is niet zo zeer belangrijk, maar de materialen die je het vaakst gebruikt wel, aangezien dit bepaald welk type lasapparaat het beste bij je wensen en behoeften past. Zo is bijvoorbeeld voor het repareren van een auto mogelijk een ander type lasapparaat vereist dan het in elkaar zetten van een metalen sculptuur.

Gelukkig is er een hoop informatie beschikbaar over de verschillende soorten lasapparaten en hoe je ze moet gebruiken. Door deze informatie goed door te lezen en het juiste lasapparaat en veiligheidsuitrusting te kopen zou het makkelijk moeten zijn om beter te worden in lassen, zodat dit een hobby of beroep kan zijn waar je jaren van kunt genieten.

Bekijk de bestverkochte apparaten hier:

Lasapparaat kopen
Logo