Veilig lassen met deze handige tips

Lassen is het proces waarbij twee verschillende materialen verbonden worden. De materialen die over het algemeen gebruikt worden zijn metalen en een zeer hoge temperatuur wordt gebruikt om de materialen te lassen. Vanwege de hoge temperatuur en de productie van een grote hoeveelheid hitte, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je de juiste veiligheidsmaatregelen toepast voor het veilig lassen.

In dit artikel zullen we de belangrijkste veiligheidsregels bespreken die je moet implementeren, zodat veilig lassen mogelijk is.

Beschermende uitrusting

Wanneer je aan het lassen bent, dan is je lichaam continu in de buurt van hitte en vlammen. Daarom is het enorm belangrijk dat je de juiste beschermende uitrusting draagt. De volgende uitrusting is cruciaal voor het veilig lassen.

 • Draag altijd een bescherming voor je hoofd, zodat voorkomen wordt dat je gezicht in contact komt met de zeer intensieve vlammen. De bescherming is ook erg handig om je ogen te beschermen, maar als de vlam erg intens is, dan raden we aan om ook een zonnebril of nog beter een lashelm te dragen.
 • Zorg er voor dat je schoenen draagt die geheel gesloten zijn. Dit voorkomt dat vonken op je tenen terecht komen en zodoende brandwonden veroorzaken. Daarnaast moeten de schoenen ook comfortabel zitten, zodat je in het geval van brandgevaar kan rennen.
 • Zorg ervoor dat je kleren brandwerend zijn. Als je niet zeker weet of dit het geval is, dan zijn er voldoende gidsen op het internet te vinden die je hierbij kunnen helpen. De kleren die je draagt moeten geschikt zijn voor het werk dat je doet.
 • Als je een t-shirt draagt zorg er dan voor dat deze lange mouwen heeft. Deze mouwen moeten niet te strak zitten, maar ook niet te los. Erg strakke kleren maken het erg lastig om op het laswerk te concentreren. Daarnaast kunnen kleren die te los zitten sneller vlam vatten. Dus draag kleren die perfect zijn voor je afmetingen.
 • Zorg er altijd voor dat je las handschoenen aan doet. De handschoenen zijn enorm belangrijk, omdat deze het dichtste bij de vlammen in de buurt zijn tijdens het lassen. Als je geen handschoenen draagt, dan is het risico op brandwonden zeer groot.
 • Oordopjes of een andere vorm van gehoorbescherming is een vereiste. Als je trommelvlies beschadigt wordt door een vonk, dan is de kans zeer klein dat dit genezen kan worden. Daarom is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen.


Inspecteer je omgeving

Veilig lassen tipsWanneer je het lasproces uitvoert, dan moet je goed opletten. Je moet altijd je omgeving in de gaten houden. In geen enkel geval mogen ontvlambare stoffen in de buurt van je laswerkzaamheden staan. Zorg er voor dat alle ontvlambare vloeistoffen en zelfs producten veilig opgeborgen zijn op een plek ver van het las gebied vandaan.

Adem benodigdheden

Wanneer je aan het lassen bent, dan komen er zonder twijfel veel dampen vrij. Vaak kan het erg lastig worden om normaal te ademen, omdat de dampen je een claustrofobisch gevoel kunnen geven. Daarom is het erg belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen, zodat de dampen direct vervangen worden door verse lucht. Als je nog steeds last hebt van kortademigheid of andere ongemakken, neem dan af en toe een korte pauze buiten je werkgebied. Ga naar buiten (als je binnen bent) en adem de frisse lucht in en ga dan na een aantal minuten weer verder met veilig lassen.

Kijk nooit recht in de vlam

Sommige personen begaan een grove fout door rechtstreeks in de vlammen te staren wanneer ze aan het lassen zijn. Onthoud dat je dit ten alle tijde moet vermijden. We raden aan om nooit in de vlam te kijken, zelfs wanneer je een perfectionist bent. De reden voor dit, is dat je last kan krijgen van lasogen en de ernstigheid van deze aandoening kan enorm verschillen. Als je te lang in de vlam kijkt, dan kan je gezichtsvermogen significant verslechteren.

Daarom raden we aan om een zonnebril op te doen. Uiteraard is de lashelm of lasbril nog veel beter.

Werkplek ellende

Veilig lassen klerenVeilig lassen is niet iets wat je kan doen in een te krappe locatie. Voor veilig lassen is het nodig om een werkplek te hebben die je voldoende ruimte geeft om je werkzaamheden uit te voeren. Daarom moet je bij het opzetten van je werkplek de ruimte in gedachten houden.

Wanneer je aan het lassen bent, dan moet je voorkomen dat je teveel andere dingen in de buurt hebt staan, zodat je je volledig op de werkzaamheden kan focussen. Genoeg ruimte hebben is één van de beste manieren om ongelukken tijdens het lassen te voorkomen.

Controleer je gereedschap

Nog een manier waardoor veilig lassen onmogelijk is, is gereedschappen hebben die niet goed functioneren. Je wilt zeker weten niet de ongelukken die hierdoor kunnen ontstaan meemaken en daarom moet je regelmatig je gereedschappen onderhouden. Als je opmerkt dat je las gereedschappen niet meer werken zoals dat zou moeten, dan moet je ze direct vervangen of repareren. Las nooit met slechte gereedschappen, omdat dit kan resulteren in ernstige verwondingen.

Zorg er voor dat je een verbanddoos in de buurt hebt

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen voor veilig lassen, kan het toch zo zijn dat er een ongeluk gebeurd of dat je brandwonden oploopt. Daarom moet je altijd een verbanddoos hebben. Zorg ervoor dat deze binnen handbereik is, zodat je jezelf snel kan behandelen wanneer dat nodig is.

Conclusie

Dit zijn de primaire tips die je op moet volgen voor het veilig lassen. Uiteraard zou je ook zo nu en dan nieuwe gereedschappen aan moeten schaffen en je kennis bij moeten houden. Verouderde kennis en slechte gereedschappen zijn de hoofdoorzaken van de meeste ongelukken tijdens het lassen.

Als je deze punten onthoud en de tips ook allemaal implementeert, dan is het risico op ongelukken tijdens het lassen minimaal. Het is beter om te voorkomen dan te genezen en daarom is belangrijk dat veilig lassen altijd voorop staat.

3 Opmerkingen
 1. Vraagje voor bv lege gasflessen aaneen te lassen welk lasapparaat zou ik dan best kopen?
  Staal 0,8 – 1cm dik denk ik

 2. Live.com was het srry

 3. Erg handige tips. Veiligheid moet altijd voorop staan. Het hoeft bovendien niet veel moeite te kosten.

Laat een reactie achter

Lasapparaat kopen
Logo